22. 04. 2023.

Nova zgrada za budućnost


Nova zgrada Instituta BioSens svečano je otvorena u Novom Sadu


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel, zajedno sa direktorom instituta Vladimirom Crnojevićem i koordinatorkom projekta ANTARES Vesnom Bengin, presecanjem vrpce, simbolično su označili novo poglavlje u radu ove institucije, ali i novo poglavlje za nauku u Srbiji.

 

Novi objekat smešten na površini većoj od 6 i po hiljada kvadratnih metara poseban je po svojoj arhitekturi, budući da ima antivibraciono jezgro koje pliva na četiri vazdušna jastuka, čime je omogućeno izvođenje najosetljivijih naučnih istraživanja u oblasti mikro i nano tehnologija. Osim toga, u novoj zgradi instituta nalaze se tzv. čiste sobe, laboratorije opremljene najsavremenijom opremom na multidisciplinarna naučna istraživanja, data centar kao i posebno kreiran prostor za startape. Sve ovo zajedno, novi prostor Instituta BioSens čini jedinstvenom institucijom ovog tipa u Srbiji u kojoj ima prostora za 250 zaposlenih.

 

U projekat izgradnje i opremanja zgrade, kao i čitav tim posvećenih ljudi koji radi u BioSensu uloženo je 34 miliona evra, od kojih podrška Evropske unije vredna 14 miliona, dok je Republika Srbija uložila 20 miliona evra. Zahvaljujući toj podršci, novi kapaciteti i visokosofisticirana oprema omogućiće jačanje potencijala instituta, kao Evropskog centra naučne izvrsnosti, koji je sposoban da sprovodi najnaprednije projekte primenjive na svetskom nivou.

 

„Srbija je pokazala da može da bude centar izvrsnosti u digitalnoj poljoprivredi, a to je sinergija između tehnologije i poljoprivrede, koja je neophodna u vremenima klimatskih izazova. Želimo da obezbedimo da poljoprivreda bude održiva, da daje bolje rezultate, da država, uz pomoć nauke, pruži adekvatnu podršku našim poljoprivrednicima kako bi bili konkuretni u budućnosti“, istakla je premijerka Brnabić.

 

EU komesarka Marija Gabrijel istakla je da je otvaranjem zgrade BioSensa proslavljen novi simbol snažnog partnerstva Srbije i EU.

„BioSens pokazuje da su poljoprivreda i biotehnologija suštinski sektor našeg svakodnevnog života. Sa novim načinom inovacija možemo bolje da povežemo nauku sa inovacijama i obrazovanjem, a sve to kroz Centar za izvrsnost, lidersku ulogu i talenat“, rekla je na otvaranju komesarka Gabrijel.

 

 

„ Danas mi otvaramo novo poglavlje sa novim laboratorijama za vrhunski rad u domenu mikro i nanotehnologije, fenotipizacije, imamo i veliki data centar koji će podržati veštačku inteligenciju, satelitsku sliku, bioinformatiku i sve ono što donosi budućnost“, objasnio je značaj novog objekta i svega što se u njemu nalazi direktor Instituta BioSens prof. dr Vladimir Crnojević.

 

Koordinatorka ANTARES projekta, koji kroz program Horizont 2020 finansira Evropska unija, prof. dr Vesna Bengin, istakla je značaj instituta u sprečavanju odliva naučnika iz Srbije, koja je prepoznata kao naučna destinacija.
„Na konkurse koje objavljujemo javljaju se vrhunski istraživači iz celog sveta koji dolaze ovamo I grade svoje karijere ovde. Studenti u Srbiji menjaju svoje obrazovne profile I biraju smerove kako bi se lakše zaposlili na Institutu Biosens”, rekla je profesorka Bengin.

 

U Institutu BioSens danas ima više od 140 zaposlenih, a zahvaljujući novoj infrastrukturi i najsavremenijoj opremi koji su finansirani kroz projekat ANTARES, očekuje se da institut potpuno popuni svoje kapacitete od 250 zaposlenih.